Wulkan Etna dla grup – po polsku
POZNAJ WULKAN ETNA - W JĘZYKU POLSKIM
Opis:
OFERTA WYCIECZKI PRYWATNEJ DLA GRUP / Z WŁASNYM POJAZDEM BĄDŹ TRANSPORTEM ZORGANIZOWANYM DODATKOWO PRZEZ NAS.
1. Etna to ponad godzinny wjazd serpentynami tzw. Etnea Paesi czyli krainą Etny na poziom 2 tyś metrów podczas którego z bliska oglądamy zastygniętą lawę, koryta lawy i zmieniający się krajobraz od gajów cytrusowych do krajobrazu księżycowego. Na wysokości 2 tysięcy metrów rozpoczynamy trekking (spacer) na kratery Silvestri, skąd rozpościera się panorama na setki mniejszych kraterów położonych na zboczach Etny, widok na morze Jońskie i Katanię, oglądamy roślinność endemiczną i materiały piroklastyczne tj. bomby wulkaniczne, lapille (porowate kamyki), popioły. Poziom przejścia jest zależny od krateru, który chcemy eksplorować, niższy krater jest dla wszystkich, niezależnie od kondycji, wyższy jest już bardziej wymagający.
Jeśli kondycja uczestników pozwala, idziemy szlakiem Osła do brzegu kaldery wulkanicznej zwanej Doliną Bawoła.
Potrzebne są buty zabudowane, ubranie na cebulkę, czapka z daszkiem i krem przeciwsłoneczny. Wchodzimy do wygasłego krateru i chodzimy po jego brzegach. Czas trwania spaceru ok 1,5 – 2,5 h.
2. Z poziomu 2 tyś m jest możliwość wjazdu na poziom 2,5 tysiąca metrów kolejką linową, która od 1 marca kosztuje 50 euro za dwie strony, wyżej na 2,9 tysiąca metrów unibusem za dodatkową opłatę 28 euro. Bilety na wjazdy kupuje się w kasie Parku Etny na poziomie 2 tysięcy metrów. Dzieci do 11 roku życia mają zniżkę.
3. Po trekingu (spacerze) jest czas na lunch w restauracji schroniska Rifiugio Sapienza (lunch nie jest w cenie wycieczki) oraz degustację słynnego Fuoco dell Etna – Ognia Etny niepowtarzalnego w smaku 70 % likieru o jaskrawoczerwonym kolorze, z esencjami naturalnych aromatów truskawek, owoców cytrusowych i sycylijskich ziół, likierów pistacjowych, migdałowych, melonowych i słynnej pasty z pistacji. Jest możliwość zakupu produktów.
4. Zjeżdżając z Etny zatrzymujemy się w miejscowości Zafferana na degustację miodów o niepowtarzalnych smakach, win, grappy, oliwek, suszonych pomidorów, lokalnego pesto do makaronu. Degustacja jest bezpłatna.
Bezpieczeństwo jest najważniejsze! Jeśli warunki pogodowe będą niesprzyjające, organizator może podjąć decyzję o odwołaniu wycieczki lub zmianach programowych.
Terminarz:
Wycieczki odbywają się cały rok, napisz do nas aby zapytać o dostępność terminu.
Start wycieczki około godziny 9:00
Zakończenie wycieczki około godziny 17:00
Zalecamy być gotowym do drogi maksymalnie 15 minut przed planowanym startem.
Zalecamy rezerwacje przynajmniej 7 dni przed planowaną wycieczką.
Cena:
Cena zależna od ilości osób – napisz do nas aby poznać szczegóły.
Cena zawiera:
-Lokalnego opiekuna grupy, który jest cały czas przy Tobie. (JĘZYK POLSKI)
-Treking i zwiedzanie atrakcji Parku Przyrody Etna.
-Dwie degustację lokalnych produktów, nalewek, miodów, past i tym podobne.
Dodatkowo płatne (dla chętnych) :
-Posiłek w lokalnej restauracji przy schronisku na wysokości 2000 metrów.
-Zakupy pamiątek i tp.
Miejsce spotkania:
Spotkanie w pilotem we wcześniej wyznaczonym miejscu.
Dla osób z samochodami – spotkanie z pilotem w miasteczku San Giovani La Punta pilot jedzie przed Państwem swoim pojazdem pilotując całą trasę, zjeżdżając po kolei do kolejnych punktów programu gdzie realizowane są atrakcję.
Jak się przygotować?
Na pewno przyda się:
Wygodny strój oraz przystosowane obuwie, butelka wody, krem z filtrem podczas sezonu wiosennego/letniego.
Pamiętaj,że Etna jest szczytem górskim! Dostosuj ubiór do pogody, która często bardzo różni się między wybrzeżem a Etną. Zimą na Etnie leży sporo śniegu.
Jak wygląda płatność:
Po rezerwacji potwierdzamy termin i informację z organizatorem i wysyłamy dane do płatności 20% zaliczki, reszta jest płatna gotówką na miejscu w walucie euro.
W przypadku nie stawienia się na miejsce zaliczka przepada, jeśli wycieczka nie odbędzie się z winy organizatora pieniądze zostają zwracane.
Jeśli wycieczka nie odbędzie się ze względu na warunki pogodowe zwracamy pieniądze, lub na życzenie ustalamy nowy termin.